As I have recently been reading Jyotisha literature more intensively. I would like to share some of the material I find of interest, particularly as not every book is easily obtainable. I was fortunate in coming across a copy of ‘Astrology and Jyotirvidya’ by Viswanath Deva Sarma (published in 1973 and never reprinted it seems). He provides a wonderful overview, complete with tables, on the division of *Vimśottari* into its *Daśas* or periods and also provides a unique insight into how the periods came to have the divisions that they have.

In a later article I want to look more closely at how this fascinating system is applied.

First, Vimśottari literally means ‘120’. So *Vimśottari Daśa* simply means the divisions of 120. Quite straight forward. These are the divisions and also their order:

Sun | 6 years |

Moon | 10 years |

Mars | 7 years |

Rahu (North Node) | 18 years |

Jupiter | 16 years |

Saturn | 19 years |

Mercury | 17 years |

Ketu (South Node) | 7 years |

Venus | 20 years |

If you add everything up you arrive at 120. But just why Venus should have 20 years and the Sun only 6 is much more mysterious. But be assured. There is a logic behind it. First where does the number 120 come from? Hindu astrology uses 27 lunar mansions known as *Nakśatra*. Each *Nakśatra* is 13 1/3 degrees long. (13 1/3 × 27 = 360). There are nine ‘planets’ (including Rahu and Ketu). 13 1/3 × 9 = 120.

You might already have noticed that the lunar month, roughly 27 days, is brought in relation to the solar year, 360 days. This is the first clue as to how the divisions are arrived at. We have an interaction between two major divisions of time, that of the Sun (360) and that of the Moon (13 1/3) with the planets (9).

The solar year is composed of 12 months which each have 30 days. Now if we convert to the lunar month each day is equal to 1 *nakśatra* which can be divided into 60 *danda.* (the danda is equal to 60 *pala* which are equal to 6 *prāna* which are equal to 10 *guru-aksara* which are equal to 27 *nimeṣa* which is equal to one blink of the eye which is roughly a second.) 😉

The crucial step is to bring into relation the time it takes the Sun to make a complete circle of the ecliptic and the time it takes for the Moon to make a complete circle. You could say that a lunar ‘year’ is equal to a solar month. V.K. Sarma describes it thus:

solar period |
lunar period |

1 year | 360 ‘years’ |

1 month | 30 ‘years’ |

1 day | 1 ‘year’ |

1 danda |
6 days |

and the reverse:

lunar period |
solar period |

1 year | 1 day |

1 month | 5 danda |

1 day | 10 pala |

The last two numbers are the ones we want. 6 defines the length of the Sun’s *Daśa* and 10 that of the Moon. Now all that is left is to determine the periods for the rest of the planets. V.K. Sarma describes it thus: the inclination of the Moon to the axis of the earth is 24 degrees (cosmologically) or 23 1/2 degrees (astronomically). If we subtract the solar and lunar periods from 24 the difference is 14 and 18. 14 and 18 divided in half gives us 7 and 9. So the basic numbers we can work with are 7 and 10 for the Moon; 6 and 9 for the Sun.

I’m going to put the results in tabular form as I think it is easier to understand what happens:

As you can see there are some interesting interactions going on. The two outermost planets make use of the Moon’s major number (10) and the major and minor number for the Sun while the inner planets only use the Moon’s major and minor numbers. Rahu doubles the Sun’s minor number and Ketu uses the Moon’s minor number as does Mars.

Saturn | 10 + [(24 – 6) ÷ 2] = 10 + 9 = 19 years | 10 9 |
Moon Sun |

Jupiter | 10 + 6 = 16 years | 10 6 |
Moon Sun |

Mars | (24 – 10) ÷ 2 = 14 ÷ 2 = 7 years | 7 | Moon |

Rahu | 18 years | 18 | Sun |

Ketu | 14 ÷ 2 = 7 years | 7 | Moon |

Sun | 6 years | 6 | Sun |

Moon | 10 years | 10 | Moon |

Mercury | 10 + [(24 – 10) ÷ 2] = 10 + 7 = 17 years | 10 7 |
Moon Moon |

Venus | 10 + 10 = 20 years | 10 10 |
Moon Moon |